Tokyobörsen – investera på den japanska marknaden

De flesta människor i världen har förmodligen hört talas om Tokyobörsen. Men mycket få vet något om det eller hur man läser diagrammen som representerar det. I den här artikeln kommer jag att förklara grunderna för exakt vad Tokyobörsen är och hur det fungerar.

Marknaden är uppdelad i tre olika delar. Den första är huvudbörsen där alla börser ligger. Den andra delen är S & P 500 som är index för aktier som utgör huvudmarknaden. Slutligen har vi Tokyo-dollarn som är den lokala valutan på den japanska marknaden. Som ni kan se är aktiemarknaden otroligt stor. Bara i Japan har de över 1000 handelsplattformar. Denna enorma mängd konkurrens innebär att priserna varierar kraftigt. I vissa fall kan priserna sjunka mer än 10% inom en enda dag.

Förutom en hög volym av handlare, aktiemarknaden är också extremt volatil. Om något händer vid något tillfälle, kan det orsaka priset på en aktie att gå upp, ner eller stanna densamma. Detta gör det mycket viktigt för investerare att ständigt vara på utkik efter allt som verkar utöver det vanliga.

Handla med den lokala valutan

Du kanske frågar, vad är KARAT? Förkortningen står för yenen till dollarn. När en valuta har ett mycket lågt värde jämfört med en annan valuta, kommer den i allmänhet att gå upp i värde när den andra valutan har ett lågt värde. Förresten, är definitionen av KARAT inte något som kan förklaras mycket väl genom att bara läsa en artikel. Av denna anledning kommer jag bara att gå igenom de mycket grundläggande detaljerna. I grund och botten är den japanska yenen starkt korrelerad med den amerikanska dollarn. Anledningen till detta är att den amerikanska dollarn är vad som används i alla internationella transaktioner.

Numera antar de flesta människor att våra regeringar ekonomiska politik kontrollerar värdet av den amerikanska dollarn och därmed gör allas liv svårare. Även om det är sant att den amerikanska regeringen ofta devalverar dollarn, är det inte alls den främsta orsaken till att den japanska yenen har förlorat så mycket värde under det senaste året. Den främsta anledningen till att dollarn devalverar är att världen försöker behålla sina egna ekonomier och de som gör detta försöker göra så mycket pengar som möjligt.

Aktiemarknaden i Japan är en av de största i världen. Det är dock viktigt att du förstår de olika termer och begrepp innan du börjar investera i den. På så sätt kommer du att undvika att förlora för mycket pengar som du enkelt kan tjäna tillbaka om du investerar ordentligt.

Besök ambiens.se för mer information om ekonomi.